Само фирми от бранша с право да атакуват решенията за

...
 
Само фирми от бранша с право да атакуват решенията за
Коментари Харесай

Спират със закон професионалните жалбоподатели

  Само компании от сектора с право да нападат решенията за възлагане на търговете
 

Кабинетът приготвя законови разпореждания, с които да бъде отрязана опцията за съзнателно блокиране на търговете за реализирането на значими за страната планове посредством фиктивно обжалване на решенията за възлагането им. Това е станало ясно по време на държавното съвещание в сряда. Темата била повдигната около електронизирането на административните услуги. Оказало се, че стартирането на единната система за продан на туристическа информация, към която би трябвало да бъдат вързани Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите и отрасловото министерство, ще се забави до края на годината, защото поради обжалване забавило процедурата с година и половина. Новината ядосала премиера Бойко Борисов, който отсякъл, че би трябвало да се намерения върху това

„ саботиране на страната “

излиза наяве от стенограмата от съвещанието на Министерски съвет. Министър-председателят се възмутил от дейностите на така наречен професионални жалбоподатели, както ги назова още предходната година, като напомнил, че търгът за тол системата за пътищата да вземем за пример бил обжалван от компания, която мете улиците пред „ Пирогов “. Тъкмо с цел да не се позволява възникването на сходни неуместни обстановки в бъдеще, по думите на вицепремиера Томислав Дончев с промени в Закона за публичните поръчки ще може да се прецезира правото на обжалване съгласно евродирективите, като се стесни кръгът от лицата, които могат да подават тъжби. „ Смесен екип и представители на Народно събрание в консултация с всички институции, които са виновни за обжалването по реда на Закона за публичните поръчки-КЗК и други, сме подготвени с промени в закона. Това, което сме създали ние, е опит за свиване на кръга на този, който може да апелира. Защото все още прочитът на директивата е, че всеки, който има интерес, примерно фризьорски салон, баничарница, одобряваме, че има интерес от строителство на автомагистрала примерно или от построяването на електронна система - има право да жали. Първият опит е да свием леко този кръг от заинтригувани страни. По логиката, която се опитваме да въведем, е, че фризьорски салон не може да строи автомагистрала. Въпреки че съгласно практиката, която е насъбрана, една компания, която се занимава с асортимент на личен състав или с защита на труда, може да апелира “, разяснил Дончев концепцията по какъв начин да бъде порязано недобросъвестното обжалване на търгове, което е един от главните способи от запаса от рекетьорски похвати на Зеления октопод. Освен че дал да се разбере, че единствено компании от сектора ще могат да апелират поръчките, вицепремиерът също разказал за неуместен случай с обжалване на търг за създаване на електронна система от компания за произвеждане на чорапи.

„ Аз вярно желая да бъда свестен, приказвам за саботирането. Че обжалването е належащо, че то подтиква и конкуренцията, и прозрачността, изобщо не става спор. Говорим за системи… има ли някой, който да не е уверен, че системата, която всеки, отишъл в хотел, ще го записва – първо е потребна за националната сигурност, второ за бюджета и за прозрачността на бизнеса. И това година и половина не може да се вкара поради обжалване! Тол системата две години! И то си проличава умисълът – чака се последният миг, шест часа вечерта без една минута, тогава се внася от някоя компания и блокира нещо, което ни коства милион и половина дневно. До през вчерашния ден асфалт не се ядеше, а в този момент всички желаят асфалт. Хубаво, но по милион и половина ние губим от това, че тол системата не работи, години наред не можахме и чак в този момент преодоляхме тази спънка “, коментирал от своя страна Борисов.

Освен за търговете, министър председателят повдигнал въпроса и за

битката с престъпността

откакто преди седмица настоя всяко обитаемо място в страната да бъде предпазено посредством видеонаблюдение или полицейски чиновници. „ Трябва да се знае в селото, че или има непрекъснат служител на реда, или има видеонаблюдение, или един път минава полицейски патрул, който отива при кметския наместник или при кмета, подписва се в тетрадката, пита го за проблеми, с цел да живеят умерено хората. Затова махнахме лимитите на горивата, нови коли се взеха, униформи нови, нарастване на заплатите “, споделил министър председателят, който напомнил, че са назначени в допълнение 1330 униформени, и заръчал на Министерство на вътрешните работи шефа Валентин Радев да вкара ред на всички места. Освен това Борисов изискал законови промени против крадците и най към този момент автоджамбазите, които се измъквали с леки присъди. „ В България законът е подобен, че в случай че направиш 10 идентични обири, те съдят за една от тях. След това отива на пробация, тъй като закононарушението става малко и отново излиза. И по този начин, до момента в който не гръмне някой доста очевиден случай и не заговорят хората за него, тъй като станал огромен случай. За това нещо се боря от несъмнено 15 години и не мога да преодолея незаконното лишаване на коли да стане кражба. Хващаме го в колата, по-късно излиза, пробация, домакински арест, отива отново да краде и такива случаи, в случай че извикам шефа на Софийско, може би до на следващия ден сутринта ще ви споделя с имена, с обстоятелства, с хора “, споделил министър председателят, по чието искане към този момент се работело.

Вчера Борисов взе участие и в Тристранната обществена среща на върха за напредък и претовареност в Брюксел, на която посочи, че Европа би трябвало да разполага със мощен Социален фонд и мощен Кохезионен фонд.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР